X

Gaița

28 Aug 2015 | scris de Angela Brînză
  • Gaița
  • Gaița
  • Gaița
  • Gaița

3,50 rating / 8 voturi
Review Merg.In
„Santinela pădurii”

„Garrulus glandarius” este înrudită la noi în ţară cu stăncuţa, coţofana, cioara neagră, cioara de semănătură, ciora grivă şi corbul, împreună fac parte din familia corvidae.

Caracteristici
Este o specie comună care trăieşte în pădurile de foioase şi amestec cu răşinoase, o mai putem întâlni şi în zonele urbane, dar este foarte precaută. Gaiţa faţă de surorile ei are penajul mult mai viu, caracteristice sunt penele albastre situate pe mijlocul aripii. Are o greutate de 150 de grame, consumă larve, insecte, dar şi ouăle şi puii altor păsări. Este considerată o pasăre îndrăzneaţă. Îşi semnalează prezenţa în principal prin strigăte puternice ce imită păsările de pradă (acvile şi ulii), dar uneori emite şi un fel de mieunat. Ascultarea strigătelor ei este un foarte bun exerciţiu în cunoaşterea activităţilor în pădure. Strigătele gaiţei vestesc de cele mai multe ori prezenţa unui animal sau pasăre de pradă şi semnalizează celorlalte vieţuitoare existenţa pericolului.

Interesant este faptul că la rândul nostru dacă suntem descoperiţi de către gaiţă aceasta zboară şi strigă deasupra noastră, demascându-ne poziţia în pădure. Să apreciem frumuseţile muntelui privind şi la această pasăre cu interes. Ascultaţi glasul pădurii!  
Cuvinte cheie:   gaița / padure / pasăre / specie
Comentarii